Laboratorul îşi promovează cercetarea într-un spectru larg de științe anatomice prin publicarea de reviste şi studii științifice, organizarea de întâlniri științifice și acordarea de premii pentru a sprijini activitățile de cercetare ale tinerilor cercetatori. Își propune să crească gradul de cunoastere si aprofundare a anatomiei clinice fundamentale si aplicate. Laboratorul funcționează în strânsă colaborare cu asociații și instituții de prestigiu de pe plan internațional.
Membrii centrului afiliați acestui laborator sunt:
2. CERCETARE IN ORTOPEDIE IST RAUMATOLOGIE SPORTIVĂ; ANALIZA KINEMATICĂ A MERSULUI
Unul dintre obiectivele proiectului este reprezentat de realizarea unei analize a modului de încărcare a tibiei în endoprotezarea totală a genunchiului, funcţie de poziţionarea componentei tibiale a protezei. Protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală care reprezintă tratamentul de elecţie al pacienţilor cu gonartroza avansată. Poziţionarea corectă a componentelor protezei se reflectă nu numai în calitatea vietiii pacientului operat, dar şi în supravieţuirea protezei (durata de timp până la care aceasta trebuie înlocuită). Tehnica chirurgicală a implantării protezelor se bazează atât pe studii care urmăresc supravieţuirea protezei, cât şi pe studii de analiză a poziţionării componentelor protetice. Având în vedere că
numărul de intervenţii chirurgicale de protezare a genunchiului a crescut constant în ultimii ani, în consecinţă a crescut şi numărul intervenţiilor de revizie a protezei (schimbarea acesteia). Din acest motiv, analiza factorilor care contribuie la creşterea duratei de supravieţuire a protezei are un impact important nu doar asupra calităţii veitii pacienţilor, cât şi economic semnificativ asupra sistemului de sanitate. Analiza factorilor care generează degradarea cartilajului articular şi a tratamentului acestor leziuni reprezintă o preocupare constantă a colectivului nostru, concretizată prin publicaţii, unele realizate prin colaborare cu colegii de la Facultatea de Inginerie. Linia principală de dezvoltare constă în achiziţia digitală de modele 3D a oaselor şi componetelor protetice atât din imagini CT/RMN, cât şi prin scanarea directă a oaselor, urmată de realizarea de analize matematice şi în element finit a comportării ansamblului proteza-os. Analiza va urmări comportarea la încărcare a ansamblului cu diferte modele de poziţionare a componenţei tibial şi cu deferite defecte osoase ale platoului tibial.
Membrii centrului afiliați acestui laborator sunt:
3. CERCETAREA PATOLOGIEI OCULARE ŞI MANAGEMENTUL DIFERITELOR AFECŢIUNI OFTALMOLOGICE
Laboratorul de cercetare în Oftalmologie se ocupă cu studiul patologiei oculare şi managementul diferitelor afecţiuni oftalmologice. Principalele linii de studiu se referă la afecţiuni cronice precum cataracta, glaucomul şi degenerescenţa maculară legată de vârstă. La pacienţii cu cataractă se analizează modificările survenite în urma chirurgiei prin facoemulsificare la nivelul polului anterior şi posterior, monitorizate prin tomografie în coerenţă optică, autokeratorefractometrie, topografie corneană computerizata. Progresia în boala glaucomatoasă este cuantificată prin urmărirea presiunii intraoculare, a modificărilor de nerv optic prin tomografie în coerenţă optică şi prin evaluarea modificărilor de camp vizual cu ajutorul perimetriei computerizate. Degeneresecenţa maculară legată de vârstă este analizată prin evaluarea funcţiei vizuale şi prin tomografia în coerenţă optică a maculei.
Membrii centrului afiliați acestui laborator sunt:
4. CERCETAREA ŞI DEZVOLTAREA TRATAMENTULUI PATOLOGIEI UROLOGICE
Acest laborator se ocupă cu studierea, cercetarea şi dezvoltarea patologiei urologice în vederea prevenției, diagnosticului precoce și tratamentului precis la pacienții cu această patologie. Obiectivul principal este de a descoperi, dezvolta şi ulterior, de a oferi varianta ideală de tratament la pacienţii cu afecţiuni urologice. În cercetare descoperirile paraclinice sunt folosite direct în cadrul efortului de îngrijire al pacientului în timp ce observaţiile clinice sunt cercetate prin metode de laborator. Activitatea științifică va consta într-o cercetare translatională, cu scopul de a implementa rezultatele cercetării preclinice în practica clinică urologică. Afectiunile vizate sunt infecțiile urinare, litiaza reno-ureterală, malformațiile uro-genitale și cancerele uro-genitale.
Membrii centrului afiliați acestui laborator sunt:
5. CERCETAREA PATOLOGIEI CHIRURGICALE ÎN VEDEREA PREVENŢIEI, DIAGNOSTICULUI PRECOCE ŞI DEZVOLTĂRII SOLUŢIILOR TERAPEUTICE OPTIME
Acest laborator se ocupă cu studierea, cercetarea patologiei chirurgicale în vederea prevenției, diagnosticului precoce și dezvolatării unor soluții terapeutice optime la pacienții cu această patologie. Obiectivul principal este de a descoperi, dezvolta şi ulterior, de a oferi varianta ideală de tratament la pacienţi cu afecţiuni chirurgicale. În cercetare descoperirile paraclinice sunt folosite direct în cadrul efortului de îngrijire al pacientului în timp ce observaţiile clinice sunt cercetate prin metode de laborator.Activitatea științifică va consta intr o cercetare translatională, cu scopul de a implementa rezultatele cercetării preclinice în practica clinică chirurgicală. Afecțiunile vizate sunt patologia acută abdominală, trauma cu corespondență în sfera chirurgiei generale, defectele parietale, neoplaziile tubului digestiv, genital și neoplazia mamară.
Membrii centrului afiliați acestui laborator sunt:
6. CERCETARE ÎN OBSTETRICĂ ŞI GINECOLOGIE
Laboratorul se ocupă de cercetarea în obstetrică referitor la patologia vasculară asociată sarcinii, începând cu principala patologie care este generată de modificări vasculare – Hipertensiunea arterială indusă de sarcină, dezlipirea prematură de placentă normal inserată și mai recent de modificările vasculare induse de COVID-19 cu generarea patologiei materne și fetale. Un alt obiect de cercetare este patologia genetică – atât cromozomială cât și genică. În privința ginecologiei activitatea de cercetare va consta în evaluarea vascularizației în patologia tumorală benignă și malignă ginecologică și pe cercetarea modificărilor imunologice din grefele de polipropilenă utilizate în prolapsul genital. Subiectele cercetărilor vor fi materializate în articole științifice în reviste indexate în bazele de date internaționale și vor fi prezentate în manifestări științifice naționale și internaționale.
Membrii centrului afiliați acestui laborator sunt:
7. CERCETARE ÎN PATOLOGIA GASTROENTEROLOGICĂ
Potrivit Colegiului American de Gastroenterologie, Gastroenterologia se ocupa cu studiul funcției normale și al bolilor esofagului, stomacului, intestinului subțire, colonului și rectului, pancreasului, vezicii biliare, căilor biliare și ficatului. Un gastroenterolog trebuie să aibă o înțelegere detaliată a fiziologiei normale a tuturor organelor menționate mai sus, precum și a motilității prin intestine și tractul gastrointestinal pentru a menține o digestie sănătoasă, absorbția nutrienților, eliminarea anumitor produsi cat și mentinerea procesele metabolice. Asadar, scopul laboratorului este de a facilita cercetarea patologiilor gastroenerologice si de a descoperi noi metode de tratament benefice pentru pacienti. Subiectele cercetărilor vor fi materializate în articole științifice în reviste indexate în bazele de date internaționale și vor fi prezentate în manifestări științifice naționale și internaționale.
Membrii centrului afiliați acestui laborator sunt: